Salam,
Kuih lompat tikam ini saya ambil resipi daripada blog Pn Yatie Memories.
Resipi di bawah saya copy and paste daripada blog Sinar Kehidupan Yati Memories. Maaf sangat-sangat sebab tidak pandai untuk letak link. Minta halal atas perkongsian siber ini ya Pn Yatie.
Ulasan saya apabila mencuba resipi ini ialah ianya mudah dan menjimatkan masa. Tidak perlu untuk berdiri dan mengacau lama-lama. Yang paling penting ahli keluarga suka, lebih-lebih lagi dimakan waktu berbuka puasa selepas berpuasa dengan waktu yang panjang. Terima kasih sekali lagi Pn Yatie, lain kali nak cuba resipi yang lain pula daripada blog Pn Yatie.
Bahan-bahan:
Bahan Lapisan Hijau
- 1 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 3 cawan santan cair
- 1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
- 1 s/k air kapur
- secubit garam
- Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang(saya guna mangkuk kaca sebab pengukus guna periuk nasi yang kecil).
- Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
- Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kuih supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 s/b tepung jagung
- 4 cawan santan sederhana pekat
- 1 s/k garam
- Campurkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan bahan kuih ini sekejap diatas api.
- Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
- Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
- Bila dah sejuk potong kuih dan hidangkan dengan air gula merah.
Bahan
- 1 cawan gula merah( saya guna brown sugar)
- 1 cawan gula biasa
- 2 cawan air
- 1 helai daun pandan [ koyakkan]
- Masakkan semua bahan sehingga mendidih.
- Tapiskan dan hidangkan bersama kuih lompat tikam.
No comments:
Post a Comment