Tuesday, July 21, 2009
Kek Marble (Kek Marmar)
Resipi asal Kek Marble ini daripada Mat Gebu. Sebelum ini telah mencuba beberapa resipi Kek Marble tetapi yang ini lembut dan gebu.Terima kasih Cik Mat!
Bahan-bahan
300 g mentega, pada suhu bilik
280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
1 camca teh serbuk penaik*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur Gred A /besar
250 g gula kastor
1 camca besar Ovallate
20 g air
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh esen strawberi
1 camca teh coklat emulco @ esen coklat
Cara-cara
1.Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
2.Dalam mangkuk yg lain satukan telur, gula dan ovallate.
3.Menggunakan kelajuan yg tinggi,(nombor 4) pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu
4.Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan air dan gaul hingga rata.
5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi esen dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung kepada citarasa masing2).
6.Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
7.Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
8.Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
Selamat mencuba. Terima kasih daun keladi Cik Mat Gebu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment