Thursday, July 30, 2009

Steak Daging



Resipi ini diambil daripada majalah masakan. Banyak kali dah buat atas permintaan Adam. Sedap memang lah sedap, tetapi almaklum le.. makan daging banyak sangat nanti lain jadinya.

Bahan-bahan:

Bahan-bahan utk perap daging:

3 keping daging sirlion @ tenderlion @ batang pinang (sama le tu...)
5 gm sebuk paprika (lada serbuk le tu)
5ml minyak zaitun
1 sudu teh kicap pekat manis (biasa isi lebih)
sedikit garam dan serbuk lada sulah

Cara:
Perapkan daging kira-kira 30 minit. Panggang

Sos Lada Hitam

bahan-bahan:
30ml minyak zaitun
20gm lada hitam ditumbuk kasar
50gm bawang merah cincang
1 sudu besar tepung gamdum
5gm herba campuran (semua boleh didapati di pasar raya)
1 helai daun bay( saya tidak pernah isi pun)
250ml air rebusan daging ( pekat)
garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan kuali dengan minyak zaitun, masukkan lada hitam dan bawang merah, tumis kira-kira 3 minit. taburkan tepung gamdum dan masak 2 minit lagi
2. Masukkan air rebusan daging sedikit demi sedikit dan kacau diatas api kecil. Masukkan herba campuran dan daun bay. Kacau sehingga pekat
3. Jika agak cair boleh dimasukkan sedikit lagi tepung jagung dan kacau satu dua minit . Hidang panas-panas.

Coleslaw

bahan:

Bahan 1 :Kubis putih, kubis biji kundang(purple) bawang ( hiris nipis2)@ ikut suka le..
Bahan 2 :mayonis, sour cream( tak ada pun tak apa)lada hitam, lemon juice

Cara: Campurkan bahan 2 kedalam bahan 1 gaul rata. sedia untuk dimakan.

Kentang putar

4 biji kentang direbus dan lecek. Masukkan susu segar, lada sulah, sedikit lada hitam, garam dan kacau rata.
Taburkan cheese parut diatasnya dan bakar. Apabila cheese kekuningan boleh diangkat. Bakar pada kepanasan 180 c.

Kentang goreng

$ biji kentang, potong memanjang, rendam didalam air garam dan kunyit( untuk warna kuning)selama 10 minit.
Goreng sehingga garing/masak.

Tips membuat stik yang sedap:

1. Jika membeli kepingan daging beku, biarkan lembut dahulu sebelum diperap.
2. Apabila membalikakn kepingan stik gunakan penyepit, elakkan menggunakan garfu kerana ia mencucuk daging menyebabkan jusnya keluar.
3. Jangan memasak daging lembut/batang pinag terlalu lama sebab beberapa ketika selepas diangkat proses memasak masih berterusan.


Selamat mencuba.

No comments: