Friday, December 28, 2007
Tepung Kacau dan Sirap gula Melaka
Resipi diambil daripada blog/fotopages di alam siber. Terima kasih.
Bahan-bahan:
100 gm tepung beras
30 gm tepung Hoen Kwee @ tepung pulut
1 sudu teh garam halus
500 ml santan
500 ml air
Cara-cara:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak atas api sederhana.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Masak sehingga pekat dan berkilat.
Angkat dan tuangkan kedalam bekas yang sesuai.
Sirap Gula
2 ketul gula kabong @ 150gm gula merah
1 sudu besar gula pasir (jika suka manis)
Daun pandan
cara-cara:
Satukan semua bahan dalaperik dan jerang diatas api dan masak sehingga gula larut.
Tapis dan sejukkan.
Tuangkan sirap gula kedalam som-som apabila menghidang.
2 ketul gula kabong @ gula merah @ gula Melaka