Friday, December 28, 2007

Tepung Kacau dan Sirap gula Melaka




Resipi diambil daripada blog/fotopages di alam siber. Terima kasih.

Bahan-bahan:

100 gm tepung beras
30 gm tepung Hoen Kwee @ tepung pulut
1 sudu teh garam halus
500 ml santan
500 ml air

Cara-cara:

Satukan semua bahan dalam periuk, masak atas api sederhana.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Masak sehingga pekat dan berkilat.
Angkat dan tuangkan kedalam bekas yang sesuai.

Sirap Gula
2 ketul gula kabong @ 150gm gula merah
1 sudu besar gula pasir (jika suka manis)
Daun pandan

cara-cara:
Satukan semua bahan dalaperik dan jerang diatas api dan masak sehingga gula larut.
Tapis dan sejukkan.

Tuangkan sirap gula kedalam som-som apabila menghidang.

2 ketul gula kabong @ gula merah @ gula Melaka