Friday, December 28, 2007

Egg Lasagne Bolongnese


Ini pertama kali buat lasagne, kegemaran Nina. Hasilnya seperti diatas, terlebih bakar, kering dan garing. Resepi tiru seratus peratus seperti yang tertulis kat kotak Lasagne Pasta All'uovo..
Kulit ni tak perlu masak terlebih dahulu. heheheh..seperti biasa terjemahan sesedap rasa...
Bahan-bahan:
200 gm kulit lasagne
400gm sos bolognese
800gm sos bachamel
50 gm keju parut. ( saya bubuh lebih)
500 gm bayam sejuk beku ( cairkan dan gaul sebati)
Bahan-bahan sos bolognese:
3 biji bawang besar (didadu/chopped)
5 ulas bawang putih ( dicincang/mashed)
4 sudu besar minyak zaitun (olive oil)
200gm daging cincang( minced beef) gantikan dengan ayam pun ok
200gm tomato (buang kulit dan didadukan/skinned n chopped)
garam, gula dan lada hitam sesedap rasa.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga kuning.
2. Masukkan daging cincang dan kacau beberapa minit ataurata dengan bawang tadi.
3. Masukkan tomato yang didadu tadi, kacau dan masak diatas api sederhana selama satu jam.
4. Angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan sos bachamel:
50gm butter
50gm tepung
1/2 liter susu segar
Cara-cara:
1. Cairkan butter, tepung dibancuh dengan sedikit susu.
2. Masukkan semua bahan kedalam susu dan pukul sehingga sebati
3. Jerangkan diatas api sederhana dan kacau, jangan terlalu pekat, angkat dan sejukkan.
Cara-cara penyediaan Lasagne:
1. Sapu loyang dengan sedikit butter @ minyak zaitun, letak sos bachamel.
2. Letakkan kulit lasagne diikuti sos bachamel , sos bolognese, bayam dan tabur dengan keju parut.
3. Buat proses ni sehingga habis.
4. Akhir sekali tutup bahagian atas dengan keju parut mengikut citarasa masing-masing.
5. Bakar dengan suhu tinggi 200 darjah c, selama 20 minit @ sehingga masak.