Kek Barbie ni saya buat pada 27.2.2007 sempena hari jadi Nina yang ke 12 . Hiasannya nampak comot tetapi Nina tetap suka. Bagi lapisan bawah gunakan resepi kek cokelat kukus dan untuk skirt/dress Barbie gunakan resepi kek butter.
Resepi Kek Cokelat Kukus
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko ( saya guna koko Van Houten)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur (Gred A@ besar)
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn minyak Mazola@ minyak masak
1 cwn air panas
Cara-cara: -
- Ayak bersama tepung gandum, soda, baking powder dan serbuk koko.
- Dalam satu bekas lain pukul telur, minyak, susu dan gula hingga sebati ( nak guna mixer pun boleh tapi jangan terlalu lama)
- Masukkan tepung yang diayak tadi, kacau lagi hingga
- Akhir sekali masukkan air panas dan kacau sebati
- Adunan sedia untuk dikukus. Pastikan air kukusan telah panas sebelum memasukkan kek kedalam kukusan.
- Kukus selama 1 jam. Pastikan loyang ditutup dengan aluminium foil supaya air kukusan tidak menitis diatas kek @ tutup penutup loyang dengan kain .
Kek Butter
1 1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan butter @ marjerin
2 sudu besar susu pekat
2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur besar @ gred A
2 1/2 cawan tepung gandum ( jika mengunakan tepung kek @ tepung naik sendiri tidak perlu serbuk penaik)
Cara-cara:
- Pukul telur, butter hingga kembang
- Masukkan telur sebiji sebiji dan terus dipukul rata
- Tambahkan esen vanila dan susu pekat
- Masukkan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak. Gaul rata dengan menggunakan sudip @ senduk
- Masukkan kedalam loyang mengikut bentuk kesukaan masing-masing
- Bakar pada suhu 170 C darjah selama 1 jam 15 minit
Icing
1 cawan gula halus
1 cawan mentega/margerin
1 sudu kecil perasa vanila
Cara-cara
Campurkan semua bahan-bahan dan pukul hingga gebu. Selepas itu bolehlah diwarnakan mengikut warna kesukaan masing-masing. Masukkan kedalam beg penghias( piping bag) dan bolehlah menghias mengikut kreativiti masing-masing. (saya guna plastik biasa saja dan dipotong bahagian bucu plastik kerana belum pandai guna beg penghias.)
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment