Friday, December 28, 2007

Tart Nenas dan Biskut Kelapa

Tart nenas ni resepi daripada Imah , adik ipar kakak saya Liza. Saya cuba untuk raya 2007 tapi besar sangat sebab tiada acuan tart. Rasa boleh tahan.

Bahan-bahan:

250 gm butter
50gm gula ising
1 sudu teh vanilla
2 biji telur , ambil kuning sahaja
25gm tepung jagung
375gm tepung gandum

Cara:
1. Campurkan butter, gula dan vanilla dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur pukul rata.
3. Ayak bersama tepung gandum dan tepung jagung, masukkan sedikit-sedikit kedalam adunan gula dan kacau rata-rata dan uli sehingga menjadi adunan tepung.
4. Bulat-bulatkan atau masukkan dalam acuan tart. Ikut kreativiti masing-masing.

Jem nenas.

Bahan-bahan:

2 biji nenas
275gm gula
sedikit gula batu
3 biji bunga cengkih
1 sudu teh tepung jagung (jangan terlau banyak tepung jagung kerana inti akan jadi liat)

Cara-cara:
1. Sagat/parut nenas , tapis airnya, jangan terlau kering( saya tak parut tapi gunakan chopper aje)
2. Masukkan gula, nenas, gula batu dan tepung jagung.
3. Masak diatas api yang sederhana sehingga kering dan pekat.

Selamat Mencuba.

p/s Oleh kerana saya tak ada acuan tart, say cuma bulat-bulatkan sahaja. Memandangkan saya tidak pernah membuat tart , hasilnya jadilah tart yang besar. Rupa memang tak cantik tapi ramai yang makan kata ok aje..Saya namakan tart ni Tart Nenas Gedabak!



Setiap kali berkunjung kerumah Kak Da pada hari raya biskut ni mesti ada. Saya yang suka sangat biskut ni, jadi bila dah duduk jauh ni terpaksa buat sendiri. Resepi ni ditulis oleh Affi yang dihantar melalui email.Rasanya tak sesedap yang Kak Da buat, maklum ada part yang saya tak ikut cara-caranya...kes M lah ni.
Biskut Kelapa

Bahan-bahan:

1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 biji kuning telur
1 cawan kelapa kering (dlm tin.kalau rajin goreng,gorengla he...he...)
1 camca esen vanila

Cara-caranya

1. Semua tepung digoreng.(kalau rajin goreng asing)
2. Gula, marjerin & telur disebatikan.(Jangan pukul terlalu lama)
3. Masukan tepung tadi. uli hingga sebati
4. Kalau keras, tambah marjerin sedikit2.
5. Buatla ikut acuan kegemaran masing-masing ( saya tak ada acuan oleh itu saya gulung dan potong-potong ikut suka, hasilnya bentuk tak sekata tapi...rasa tetap sama..abis gak orang makan raya tu..)
p/s Ada kekawan yang ikhlas kata..rasa sedap tapi gaya tak da..heheheh tahun depan boleh cuba lagi.