Tuesday, August 25, 2009
Pizza Kecik/ Mini Pizza
Bahan-bahan:
300 gm tepung( lebih kurang 3 cawan biasa)
180 gm air sejuk (13/4 cawan @ 180 ml)
30 ml minyak zaitun/olive oil
6 gm yeast
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Cara-cara:
Campurkan semua bahan-bahan kering hingga sebati.
Masukkan air dan uli sebati selama 15 minit.
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan perap selama 30 minit. Tutup dengan tuala dapur yang bersih.
Selepas itu canai mengikut besar yang dikehendaki.Saya gunakan mug untuk menerap kulit pizza.
Letak dalam loyang dan perapkan 30 minit lagi.
Jika inginkan kulit pizza yang rangup, bakar dalam oven sekejap sebelum mengisi bahan-bahan inti pizza(topping)
Cucuk atas kulit pizza menggunakan garfu sebelum meratakan sos dan meletakkan bahan inti.
Bahan inti disatukan:
4 ketul jejari ketam - hiris
1 keping nenas bulat - hiris
4 biji cendawan butang - hiris
1 ulas bawang merah/besar - hiris
50 gm sayur campur
Sosej ayam secukupnya - hiris
Garam, serbuk lada sulah/putih dan gula mengikut rasa.
Satukan semua bahan2 ini didalam mangkuk besar.
Sos tomato dan mayonis secukupnya
Cara:
Sapukan mayonis dan sos tomato di atas pizza. Taburkan bahan inti dan paipkan sedikitkan mayonis diatasnya.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan dengan suhu 200-230 C selama 20 minit @ hingga pizza kekuningan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment