Tuesday, August 25, 2009
Laksam Perantau
Pn Faz berbesar hati menunjukkan cara-cara membuat laksam dan kuahnya.Laksam ini dinamakan laksam perantau sebab bahan-bahan yang terhad.
Bahan-bahan:
1 bungkus tepung beras 500gm (seeloknya cap teratai)
Air secukupnya
Sedikit garam
Cara:
Bancuh tepung beras dan masukkan garam.
Tips: Cara menentukan tahap kecairan adunan ialah dengan menggunakan senduk. Adunan tepung beras melekat nipis pada senduk yang digunakan.
Kukusan hendaklah dipanaskan, didihkan air kukusan, masukkan adunan didalam loyang @ tudung periuk leper @ apa2 acuan yang leper.Sapukan minyak sedikit pada loyang yang digunakan.
Tanda laksam masak ialah apabila laksam yang dikukus mengelembung(macam air panas yang mengelegak)
Angkat dan gulung.
Kuah
2 ekor ikan makeral sejuk beku( kalau di Malaysia guna ikan kembung lagi sedap)
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Rebus ikan bersama bahan2 tadi dan kisar. Tulang ikan dikisar dan tapis.
1 kotak santan segera (jika ada santan segar lagi sedap)
3 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
2cm halia -ditumbuk lumat
Garam dan gula secukup rasa
Campurkan santan, ikan yang telah dikisar, halia, bawang putih. Jerang sehingga mendidih, masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.
Bahan-bahan ulam:
Daun kesum - dihiris halus
Bunga kantan - dihiris halus
Taugeh- buang ekor
Mentimun- dipotong halus/memanjang
Lada kecil- tumbuk lumat
Belacan - bakar ( boleh juga belacan ditumbuk bersama lada kecil)
Apabila menghidang, potong laksam, masukkan bahan ulam-ulaman dan tuangkan kuah.
p/s Bagi yang mengidam bolehlah mencuba resipi ringkas ni, memang berbaloi.
Selamat menucuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment