Tuesday, August 25, 2009

Laksam Perantau




Pn Faz berbesar hati menunjukkan cara-cara membuat laksam dan kuahnya.Laksam ini dinamakan laksam perantau sebab bahan-bahan yang terhad.

Bahan-bahan:

1 bungkus tepung beras 500gm (seeloknya cap teratai)
Air secukupnya
Sedikit garam

Cara:

Bancuh tepung beras dan masukkan garam.
Tips: Cara menentukan tahap kecairan adunan ialah dengan menggunakan senduk. Adunan tepung beras melekat nipis pada senduk yang digunakan.

Kukusan hendaklah dipanaskan, didihkan air kukusan, masukkan adunan didalam loyang @ tudung periuk leper @ apa2 acuan yang leper.Sapukan minyak sedikit pada loyang yang digunakan.

Tanda laksam masak ialah apabila laksam yang dikukus mengelembung(macam air panas yang mengelegak)

Angkat dan gulung.

Kuah

2 ekor ikan makeral sejuk beku( kalau di Malaysia guna ikan kembung lagi sedap)
3 keping asam keping
Garam secukup rasa

Rebus ikan bersama bahan2 tadi dan kisar. Tulang ikan dikisar dan tapis.

1 kotak santan segera (jika ada santan segar lagi sedap)
3 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
2cm halia -ditumbuk lumat
Garam dan gula secukup rasa

Campurkan santan, ikan yang telah dikisar, halia, bawang putih. Jerang sehingga mendidih, masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.

Bahan-bahan ulam:
Daun kesum - dihiris halus
Bunga kantan - dihiris halus
Taugeh- buang ekor
Mentimun- dipotong halus/memanjang
Lada kecil- tumbuk lumat
Belacan - bakar ( boleh juga belacan ditumbuk bersama lada kecil)

Apabila menghidang, potong laksam, masukkan bahan ulam-ulaman dan tuangkan kuah.

p/s Bagi yang mengidam bolehlah mencuba resipi ringkas ni, memang berbaloi.

Selamat menucuba

No comments: