Wednesday, October 28, 2009

Talam Pandan



Talam Pandan ni saya guna resipi Talam Gula Merah juga, bezanya gantikan gula merah dengan daun pandan.

Bahan-bahan:

Lapisan Bawah
5 helai daun pandan (kisar dengan 1 cawan air dan tapis)
1 3/4@ 2 cawan gula pasir
5 cawan air (1 cawan untuk mengisar daun pandan)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil air kapur (saya larutkan 1 sudu kecil kapur dengan sedikit air)

Kukus selama 20 minit (pastikan air kukusan mendidih terlebih dahulu sebelum menuang adunan kedlam loyang yang telah panas)

Lapisan Atas

3 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
1 sudu besar tepung ubi

Campur sebati semua bahan dan tapis.
Tuangkan adunan kedlam loyang dan kukus selama 15 minit lagi.( cakar sedikit lapisan bawah menggunakan garfu sebelum menuangkan lapisan atas )

Selamat mencuba.

1 comment:

ibudania said...

Kak Shima
Sya suka Talam Gula merah..lemak merdu gitu!