Saturday, February 9, 2008

Talam Ubi Kayu


Talam Ubi Kayu

Bahan-bahan:

Lapisan bawah:
1. 400 gm ubi kayu yang telah diparut dan diperah air sagunya.
2. 1 cawan gula
3. 2 sudu makan tepung ubi kayu
4. 2 sudu makan tepung beras
5. 1 1/2 cawan santan
6. Perisa pandan @ air daun pandan yang dikisar dengan 1/2 cawan air tadi( pewarna hijau)

Lapisan atas:

1. 2 cawan santan
2. 5 sudu makan tepung beras
3. 2 sudu tepung jagung
4. Secubit garam

Cara-cara:

1. Campur semua bahan-bahan lapisan bawah, tapis dan masukkan kedalam loyang pengukus.
2. Kukus selama 30 minit. (Pastikan air kukusan telah mendidih )
3. Campurkan semua bahan-bahan lapisan bawah dan masakkan diatas api perlahan sehingga pekat. Pastikan dikacau selalu supaya tidak berketul-ketul.(sama seperti membuat puding kastad)
4. Lapisan bawah yang telah masak tadi dicucuk dengan garfu dan tuangkan lapisan atas tadi.
5. Kukus semula selama 20 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan bolehlah dipotong mengikut cara masing-masing.

Selamat Mencuba.

P/S Long , tak sangka senang je, buat talam ubi ni!

No comments: