Resepi ini diambil daripada Kak Ros, kakak ipar kawan yang datang bercuti kesini. Mula-mula rasa daging dendeng ni, terus teringat dendeng yang makan kat rumah Long itu hari..masa raya..ingat tak? Resepinya tersangatlah ringkas, jadi saya cuba buat dan bagi kawan-kawan rasa. Semua kata oklah tapi daging agak keras .Rupa-rupanya daging dendeng ni perlu diketuk atau ditumbuk..hahhaha..nantilah buat kali kedua saya ketuk betul2!!
Bahan-bahan:
1 kg daging ( kalau boleh daging lembut @ batang pinang)
1 kg @ 1/2 kg cili hidup ( saya tak guna sebanyak tu sebab takut pedas, saya guna 5 biji cili api, 1 biji cili besar)
15 biji bawang putih
7 biji bawang besar
4 keping asam keping
minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Perap daging bersama garam dan gula selama sepuluh minit ( katanya ni petua melembutkan daging, saya perap lebih sepuluh minit, saya guna 1 sudu teh garam halus dan 1 sudu besar gula dan 2 sudu besar madu)
2. panaskan minyak dan goreng daging dengan api perlahan. Minyak ni jangan banyak sangat, agak2 sendirilah. Tutup kuali dan dikacau sekali sekala sehingga daging kering.
3. Kisar cili dengan air sedikit.
4. tumbuk bawang putih dabn bawang besar kasar-kasar. ( saya gunakan chopper aje, hasilnya macam bawang ditumbuk kasar2 jugak)
5. Panaskan 2 senduk minyak mazola ( saya guna minyak lain) dan ambil minyak daging tadi untuk menumis cili.
6. masukkan bawang dan tumis sehingga garing.
7. Setelah garing masukkan asam keping, garam, gula mengikut citarasa masing-masing.
8. Setelah sebati masukkan daging kedalam tumisan cili tadi. ( ingat ! daging kena ketuk dulu)
9. Masak sehingga kering.
Selamat mencuba.
P/s Long, saya saje2 tambah bawang goreng sebelum daging tu betul-kering sebab saya pernah makan dendeng yang sangat sedap, rahsianya ialah letak bawang goreng banyak tetapi bawang tu digoreng sendiri bukan yang segera. Nanti lain kali saya cuba buat guna bawang yang digoreng sendiri.