Friday, February 1, 2008

Laksa Perantau


Bahan-bahan untuk kuah:

2 tin sardin besar ( saya guna yang biasa bukan dalam sos tomato)
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 biji cili api dan 1 biji lada besar
Belacan ( ikut suka nak letak banyak mana)
Asam keping ( ikut suka berapa keping, saya letak 6 keping)
Bunga kantan 3 kuntum (saya gunakan bunga kantan yang telah disejuk beku, kerana tiada dijual disini)
Daun kesum 4 pelepah. ( juga yang telah disejuk beku)
Air ( ikut suka ), garam, gula


Cara:
Potong bawang merah, bawang putih dan cili/lada, kisar sehingga hancur , masukkan pula sardin dan kisar .Jika menggunakan pengisar kecil, kisar secara berasingan setiap satu.
Masukkan kedalam periuk , apabila mendidih masukkan asam keping, bunga kantan , daun kesum dan masak sehingga pekat. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.

Bahan salad:

Salad bulat ( hiris halus)
Mentimun ( hiris memanjang)
Bawang ( hiris halus)
Cili api ( lada kecik, hiris halus)

Cara hidang:
Masukkan laksa kedalam mangkuk, tabur bahan salad dan tuangkan kuah. Bolehlah menjamu selera.

Nota: bagi pencinta seni makan, resepi ni memang tidak sesuai kerana ianya terlalu ringkas , tetapi bagi yang mengidam, diperantauan dan bahan-bahan pula terhad bolehlah mencuba.