Friday, February 1, 2008

Kek Lobak Merah (Carrot Cake)



Kek ni dibuat sempena hari jadi abah Nina dan Adam. Dah menjadi tradisi kami sekeluarga setiap kali menyambut hari jadi mesti ada kek sebiji untuk bergambar kenang-kenangan. Resepinya diambil daripada Kak Bariah Cairo. Dulu-dulu suka sangat makan kek ni, tapi tak pernah buat. Oleh kerana kek yang dijual disini sangat tinggi keraguan halalnya, maka nilah masa nak tunjuk bakat. Sesiapa yang nak mencuba, silakanlah. Caranya sangat mudah dan rasanya sangat sedap.

Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan minyak sayuran/mazola (saya ganti dengan butter)
3 biji telur
1 sudu teh vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum/serbaguna
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar serbuk kulit kayu manis ( saya gantikan dengan jus limau sebab saya tak suka perasa kulit kayu manis)
1 cawan lobak merah yang dah diparut (tapis airnya dan perah sedikit, jangan terlalu kering)
1/2 cawan kacang walnut yang dah dihiris (saya gantikan dengan badam/almond hiris dan coklat urai)
1/2 sudu teh garam halus

Cara-cara:
Panaskan oven 175 darjah c.
1. Campurkan 4 bahan teratas dan pukul sehingga kembang @ ringan.
2. Campurkan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat, garam, dan jus limau.
3. Masukkan tepung ini kedalam campuran gula yang telah kembang tadi, gaul rata.
4. Masukkan pula lobak merah yang telah diparut dan coklat urai.
5. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak. ( cucuk dengan lidi, jika tidak melekat itu tandanya telah masak)

p/s. Long, cuba jangan tak cuba sedap ni!
Saya belah dua kek tu, lepas tu sapu jem berries dan tangkupkan semula. Bertambah sedap tapi sesiapa yang tak suka manis jangan isi.