Wednesday, September 23, 2009

Tart Nenas



Resipi tart nenas ini sumabangab Pn Arfah . Terima ksih Kak Pah kerana sudi berkongsi resipi. Dohnya lembut senang dibentuk dan rasanya lemak cair dimulut.
Resipi dibawah copy paste resipi sebenar daripada Pn Arfah tanpa ada sebarang pembetulan.

Tart Nenas
bahan Doh
21/2 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
21/2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar susu tepung
1 cwn mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji telor
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar gula

Bahan Inti Jem
4 bijik nenas muda
21/2 senduk gula pasir (nak manis tambah)
sedikit esen vanilla
bunga cengkih
kulit kyu manis
daun pandan.

cara2nye..Doh
1 pukul bersama mentega,minyak sapi,gula dan susu tepung hingga sebati
2masukkan telor dan vanilla esen dan pukul lagi
3masukkan tepung yg telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut

cara2buat jem..
parut nenas jgn buang air,masak dgn daun pandan dan kacau jgn hangus hingga kering..
tambah gula,esen vanilla,bunga cengkih,kayu manis,kacau hingga likat tambah sedikit jus lemon
sedikit mentega...kacau rata...siap dimasak.
~selamat mencuba~

1 comment:

Anonymous said...

Orang Nacka,

Shima, bila aku tengok kuih Tat ni aku teringat macamana terketar2 badan kau menekan acuan Tat masa kita ramai2 kat dapur Embassy untuk Raye 2008. Mujurlah ada acuan
" pelapis " yang menyelamatkan keadaan.