Tuesday, September 8, 2009
Ayam Goreng Ketumbar
Resipi ini diambil daripada internet. Rasa boleh tahan tetapi jika perap lebih lama tentu rasanya lebih sedap.
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu makan pes halia (halia tumbuk)
2 sudu makan pes bawang putih (bawang putih tumbuk)
2 sudu makan serbuk ketumbar
1/2 sudu makan serbuk jintan halus
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa
Tepung beras untuk menyalut ayam
Cara-car:
1. Gaul kesemua bahan-bahan diatas dan perap selama setengah jam. Lebih lama lebih bagus.
2. Panaskan minyak yang banyak (tenggelam ayam)
3. Ambil seketul ayam dan salutkan dengan tepung beras dan goreng. Tepung beras tidak perlu dibancuh.Golekkan ayam dalam tepung beras dan terus goreng.
Selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment