Sunday, September 14, 2008
Lompat Tikam
Resipi ini diambil daripada rakan siber. Maaf sekali lagi kerana terlupa blog siapa.
Bahan-bahan:
Lapisan Hijau A
1 cawan tepung beras
3 cawan santan cair
1/2 cawan air dan pandan
1/2 sudu keci garam
1 sudu kecil air kapur
Lapisan Putih B
1/2 cawan tepung beras
4 3/4 cawan santan
1/4 sudu garam
Bahan Kuah C
1-2 keping gula kabung/Melaka
2 cawan air
2 helai daun pandan (simpul)
Cara Lapisan Hijau A:
Gaul rata bahan2 A dalam periuk dan masak atas api sederhana
Kacau hingga mendidih menggunakan pemutar telur
Apabila telah pekat dan berkilat masukkan dalam loyang dan sejukkan
Cara lapisan Putih B
Gaul rata bahan B dan tapiskan kedalam periuk.
kacau atas api sederhana, gunakan pemutar telur dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
Tuang diatas lapisan hijau dan sejukkan. Lebih sedap jika dimasukkan kedalam peti ais.
Apabila menghidang, potong kuih lompat tikam dan tuangkan sirap gula. Sedia untuk dimakan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment