Sunday, September 14, 2008

Pizza Bujang



Terima kasih Datin Nik kerana sudi memberi resipi kulit pizza yang mudah dan lembut. Sebelum ini saya mnecuba resipi yang diambil daripada internet dan ternyata kulit pizza Datin Nik lebih mudah dan lembut.
Terima kasih daun keladi dan mintak halal ya!

Bahan-bahan:

300 gm tepung( lebih kurang 3 cawan biasa)
180 gm air sejuk (13/4 cawan @ 180 ml)
30 ml minyak zaitun/olive oil
6 gm yeast
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan-bahan kering hingga sebati.
2. Masukkan air dan uli sebati selama 15 minit.
3. Bahagikan kepada bebrapa bahagian dan perap selama 30 minit. Tutup dengan tuala dapur yang bersih.
4. Selepas itu canai mengikut besar yang dikehendaki @ mengikut saiz loyang pizza yang kita ada.
5. Letak dalam loyang dan perapkan 30 minit lagi.
6. Jika inginkan kulit pizza yang rangup, bakar dalam oven sekejap sebelum mengisi bahan-bahan atas pizza(topping)
7. Cucuk atas kulit pizza menggunakan garfu sebelum meratakan sos dan meletakkan bahan inti.
8. Bakar dengan kepanasan 200 c.

Bahan-bahan inti pizza mengikut citarasa masing2. Apa2 pun boleh letak. Paling penting ialah keju parut.

No comments: