Monday, April 4, 2011
Buah Melaka Mudah
Lagi edisi menghabiskan stok.
Bahan-bahan:
1 kampit 500 gram tepung pulut (sebarang jenama)
2 keping gula Melaka/nipah/keping/kabung
4 helai daun pandan (blend untuk dijadikan air pandan)
Sedikit pewarna hijau (jika suka)
Sedikit garam
Air mengikut keperluan
Kelapa parut
Air Panas
Cara:
1. Kelapa parut digaul dengan sedikit garam(ketepikan)
2. Gula Melaka/nipah/keping/kabung dipotong dadu.(saiz mengikut selera masing-masing kerana saiz gula mennetukan saiz buah melaka)
3. Blend daun pandan dengan segelas air dan tapis.(jika hendak menggunakan perisa pandan pun boleh tetapi kuih akan lebih sedap jika menggunakan daun pandan asli)
4. Masukkan tepung pulut didalam mangkuk dan tuangkan air daun pandan (campur sedikit pewarna hijau jika hendakkan warna kuih yang terang)sedikit-sedikit.
Tambahkan air megikut keperluan iaitu sehingga bancuhan tepung pulut boleh dibulat-bulatkan.
5. Bulat-bulatkan dan letakan gula melaka yang telah didadukan tadi. Buat sehingga habis.
6. Panaskan air sehingga mendidih, apabila air benar2 telah mendidih/mengelegak masukkan buah melaka yang telah dibulat-bulatkan tadi, tunggu sehingga buah melaka timbul barulah diangkat dan digolek-golekkan didalam kelapa parut.
7. Hidangkan dan sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment