Thursday, April 7, 2011

Cincau




Inilah gaya rupa cincau yang telah keras dan sedia untuk diminum. Tercapai jugak hajat Julia untuk melihat daun cincau kering menjadi cincau yang boleh membasahkan tekak yang mengidam. Sebenarnya, cincau kering ni masih kekal didalam stor jika saya tidak melakukan operasi menghabiskan stok sebelum berpindah balik ke tanah air.
Resipi cincau yang telah diberikan oleh Pn Julia seperti berikut:

Bahan-bahan:

1 paket agar2 serbuk @ gelatine (mungkin jika guna gelatin tekture cincau lebih liat)
500 gm gula
375 ml air
4 helai daun pandan
1 gengam daun/ranting/batang cincau kering( lebih banyak lebih bagus) - saya diberitahu daun cincau kering ini boleh dibeli dikedai sinseh(kedai ubat cina)gambar seperti entri di bawah.

Cara-cara:

1. Panaskan air dan larutkan agar-agar dan gula.
2. Masukkan daun pandan dan daun cincau. Renehkan bahan-bahan ini dengan menggunakan api sederhana selama setengah jam atau sehingga air kehitamana.
3. Angkat dan sejukkan. Setelah sejuk boleh disimpan didalam peti ais. Sedia untuk diminum pada bila-bila masa.

Selamat Mencuba

No comments: