Resipi Kek Gula hangus
Saya ambil resipi ini daripada blog Nita. Mungkin saya terlebih bakar, hasilnya agak kering dan liat.
Terima kasih atas perkongsian siber ini
Bahan-bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
Cara-cara:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan kacau hingga cair. Berhati-hati semasa masukkan air, sebab gula akan meletup-letup.
3. Kemudian masukkan mentega dan sejukkan.
4. Pukul 4 biji telur tu sehingga kembang .
5. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
6. Ayak tepung dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit.
7. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan kacau rata.
8. Perap adunan selama 3-4 jam .
9. Bakar dengan api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.
Saya dah cuba. Hasil seperti diatas. Anda bila lagi??
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment