Thursday, January 14, 2016

Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut

Resipi Kek Gula hangus

Saya ambil resipi ini daripada blog Nita. Mungkin saya terlebih bakar, hasilnya agak kering dan liat. Terima kasih atas perkongsian siber ini

Bahan-bahan:
 1 cawan gula
 1 cawan air panas
 1 cawan tepung gandum
 1 cawan susu pekat
 2 camca teh soda bikarbonat
 4 biji telur
 2 camca besar mentega

Cara-cara:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
2. Masukkan air dan kacau hingga cair. Berhati-hati semasa masukkan air, sebab gula akan meletup-letup.
3. Kemudian masukkan mentega dan sejukkan.
4. Pukul 4 biji telur tu sehingga kembang .
5. Masukkan susu pekat dan kacau sebati.
6. Ayak tepung dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit.
7. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan kacau rata.
8. Perap adunan selama 3-4 jam .
9. Bakar dengan api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.

Saya dah cuba. Hasil seperti diatas. Anda bila lagi??

No comments: