Kek Pisang Mudah
Resipi saya ambil seratus peratus dari blog Selera Sakura. Terima kasih atas perkongsian siber ini.
Bahan-bahan:
4 biji telur gred
8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan) Saya guna pisang Dole ala2 pisang embun gitu
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung Saya guna minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang
sedikit kismis (ikut suka)
sedikit garam
Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 170 C.
2. Griskan loyang yang anda ada.
3. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
4. 7 biji pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
5. Pukul telur bersama gula dan esen pisang, masukkan mentega cair/minyak jagung.
6. Kemudian masukkan tepung dan kismis, gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang.
7. Baki sebiji pisang dihiris dan dihias di atas kek sebelum dimasukkan ke dalam oven.
8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak .
Terima kasih Selera Sakura. Kek saya menjadi dengan jayanya.
Thursday, January 14, 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment