Thursday, March 31, 2011
Kepala Salmon Masak Kari
Bahan-bahan:
Kepala Ikan Salmon, ikut suka berapa ketul
Santan secukupnya ikut selera masing2- saya gunakan 1 paket santan serbuk
4 sudu besar rempah kari ikan
2 biji tomato - dibelah 4
2 biji cili merah dibelah 2
1 biji terung panjang dipotong 4
Sedikit biji sawi,halba,kulit kayu manis dan daun kari
Minyak masak , garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan yang dikisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm halia
2 biji cili merah
Sedikit udang kering- saya letak 1 sudu besar
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam perik dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari, biji sawi, halba, kulit kayu manis dan rempah kari.Goreng hingga garing atau terbit minyak. Masak gunakan api sederhana atau perlahan, jika terlalu kering masukkan sedikit air dan masak hingga terbit minyak.
3. Kemudian masukkan santan, kacau selalu supaya tidak pecah santan atau naik berminyak.
4. Akhir sekali masukkan ikan, terung,cili merah, tomato garam dan asam gelugur. Masak hingga keluar minyak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment