Wednesday, March 30, 2011

Inti kelapa.



Inti kelapa menggunakan gula melaka/gula nipah keping


Inti kelapa yang dimasak menggunakan gula merah asli.Obses dengan gula merah asli ini, hasilnya inti kelapa menjadi hitam gelap kerana gula merah yang terlalu banyak.

Salam,

Baru perasan dapur dah lama tak berasap. Baru-baru ini saya mendapat bekalan gula merah, tidak sedar menjadi terlalu obses, hasilnya sangatlah tidak memuaskan.
Jangan terlalu obses terhadap sesuatu kerana hasil yang keterlaluan selalunya tidak sempurna.

Inti kelapa ini tiada sukatan. Bahan-bahan yang mesti ada ialah kelapa parut, gula, gula merah/ gula nipah/gula keping, air, daun pandan. Jika suka isi sedikit garam dan bunga cengkih.

Letakkan/jerangkan diatas api dengan kepanasan sederhana dan masak sehingga pekat. Kebiasaannya mengambil masa 30 minit ke 1 jam.

No comments: