Thursday, February 24, 2011

Masak Rempah Hati Lembu



Resipi masak hati lembu ni saya ambil daripada MyResipi, kalau tak silap resipi Deana, tetapi saya tambah sikit bahan-bahanya.


Bahan-bahan:
1 kg hati lembu – dicuci dgn tepung gamdum @ cuka @ garam untuk hilangkan bau hanyir dan digaul bersama serbuk kunyit/kunyit hidup lagi sedap dan garam.
Goreng hati dengan minyak yang sedikit. Goreng hingga hampir masak.
2 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis*
* diblend bersama/kisar
2 batang serai – diketuk @ dipotong serong
Daun kari ikut suka banyak mana nak letak
2 sudu besar penuh rempah kari daging @ rempah kerutup
Lada giling ikut citarasa masing2 nak letak banyak mana
2 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Daun limau purut
Asam keping 3 keping @ air asam jawa
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1.Panaskan kuali, masukkan daun kari dan goreng hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan serai, rempah kari dan cili giling kacau sehingga garing atau nampak berminyak. Boleh tambah air jika anda rasa rempah kari belum benar2 masak, biarkan air agak kering. Masukkan daun limau purut dan asam keping.
3.Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu tadi dan kacau sebati , jika terlalu kering tambahkan air dan pastikan hati sebati dan digaul rata ,masukkan pula kerisik. Jika inginkan sedikit kuah jangan masak terlalu kering.Jika menggunakan asam jawa boleh masukkan air asam jawa mengantikan air biasa.
4.Akhir sekali masukkan gula, garam mengikut citarasa masing-masing.

Nota: Masak hati ini seakan2 masakan rendang hati. Boleh gantikan rempah kari dengan rempah rendang segera atau kerutup.

Selamat Mencuba.

No comments: