Wednesday, February 9, 2011

Kek Kurma



Resipi asal daripada My Resipi cuma ada sedikit penambahan bahan2.

Bahan-bahan:


4 biji telur
200 gm butter atau margerin
1 cawan gula
2 cawan kurma (dibuang biji)
3/4 cawan susu segar suam
Kurma direndam didalam susu segar suam sehingga lembut dan di kisar atau dilecek sehingga halus.
2 cawan tepung gandum serbaguna (saya gunakan tepung gandum yang telah ada serbuk penaik)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
1.Pukul gula dengan butter /marjerin hingga kembang.
2.Masukkan telur,pukul lagi hingga sebati.
3.Setelah itu, masukkan tepung,kurma yang telah dikisar/lecek ,baking powder,soda bikarbonat dan esen.
4.Gaul sebati dan tuang dlm acuan pembakar.
5.Bakar kek selama 30- 45 minit pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.

Apabila masak Kek Kurma ini agak lembab. Bagi yang tidak suka manis kurangkan sukatan gula kerana manis kurma sudah memadai.

Selamt Mencuba.

No comments: