Resepi Asam pedas daging tetel
Bahan2
1 kg daging tetel15@20 tangkai cili kering*
Bwg merah kecik 4 biji
*Bwg putih 5 ulas
*Halia 1 inci
*Lengkuas 1 inci
*Kunyit hidup 1 inci
*Belacan 1 inci
*1 sudu kecil lada hitam
*1 sudu kecil jintan manis
*1 sudu kecil jintan putih
*1 mangkuk air asam jawaGula melaka(sy guna sikit jer, x suka manis sgt)
Garam secukupnya
Daun limau purut (buang tulang tengah)
3 btg serai ketuk
Caranya:
-rendam dlm air panas cili kering, jintan & lada hitam
-kisar bahan2 bertanda * sehingga halus
-panaskan minyak tumis bahan2 yg di kisar td smp garing
-masukkan daging tetel.. masak smp keluar air daging td
-masukkan air asam jawa, serai yg diketuk n daun limau purut
-rasakan dgn garam n gula melaka.. masak smp daging empuk
-blh jgk kalau nak rebus daging tetel dulu, air rebusan jgn dibuang blh masukkan dlm kuah nt
Selamat Mencuba!
Kredit: Zaimah Zakaria
No comments:
Post a Comment