Sunday, June 20, 2010
Laksam Mudah
Bahan-bahan:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan air suam (agak2 sendiri, jika cair tambah tepung beras sedikit @ jika sebaliknya tambah air suam sedikit)
secubit garam
Pengukus, tudung periuk atau sebarang pinggan leper
Cara:
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan dan tapis.
2. Panaskan pengukus, apabila air telah mendidih letakkan pinggan leper @ tudung periuk leper yang telah disapu sedikit minyak kedalam pengukus, selepas itu tuangkan adunan keatas pinggaln leper tadi. Tutup dan biarkan 5-8 minit.
3. Tanda laksam telah masak ialah adunan yang dikukus akan mengelembung atau berombak2.
4. Angkat dan gulung.
5. Hasilnya seperti diatas.
Potong-potong dan hidangkan bersama kuah laksam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment