Thursday, November 25, 2010

Ayam Goreng Tepung




Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong ikut suka
3 senduk tepung gandum
3 senduk tepung beras
2 sudu besar tepung jagung @ tepung tempura
sedikit kunyit, garam dan gula(jika suka)
Air sejuk
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara:

1. Campurkan tepung gandum, tepung beras, tepung tempura/jagung, garam, kunyit dan gula.
2. Masukkan air sejuk dan kacau sehingga menjadi adunan yang dikehendaki dan tidak bergentel.. Adunan tepung hendaklah tidak terlalu cair atau terlalu pekat. Sama seperti adunan mengoreng pisang.
3. Panaskan minyak,(pastikamn minyak mencukupi untuk menenggelamkan ayam sewaktu menggoreng supaya ayam masak sekata. Celupkan ayam dalam adunan tepung masukkan kedalam minyak yang panas dan goreng sehingga kekuningan dan masak.
Hidangkan bersama nasi, mee goreng atau makan begitu sahaja bersama sos cili.

selamat mencuba

No comments: