Saturday, January 16, 2010
Daging Asam Utara Pak cik Megat
Salam,
Terima kasih Pak Cik Megat kerana berkongsi resipi Daging Masak Asam Utara ini. Masakannya ringkas tetapi sangat sedap.
Bahan-bahan:
1 kilo daging batang pinang @ bahagian yang lembut.(jika ada lemak2 sedikit lagi sedap)-dihiris nipis-nipis.
3 biji bawang besar (dihiris nipis-nipis)
4 ulas bawang putih (diketuk @ dihiris nipis-nipis)
2 sudu besar asam jawa @ mengikut citarasa masing-masing
sedikit halia
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Air
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau dan layu.
2. Masukkan daging dan kacau sehingga rata . Apabila air daging sudah agak kering masukkan air dan rebus sehingga daging lembut.
3. Masak sehingga air kering dan setelah itu masukkan air asam dan kacau sehingga sebati.
4. Masak sehingga air asam kering. Angkat dan sedia untuk dimakan.
* daging ini sedap juga dicicah dengan air asam.
Resipi Air Asam Watie
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar/kecil (disini tak ada bawang kecil)- didadu kecl
1/2 bunga kantan - dihiris halus-halus
5 biji cili api - dihiris
2 sudu besar asam jawa dibancuh dengan air masak secukupnya @ mengikut banyak yang dikehendaki
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Campurkan semua bahan-bahan diatas. Gaul sebati. Sedia untuk dimakan. Dihidangkan bersama daging rebus, daging bakar @ ikan bakar.
p/s: Tie, Long kata tak rasa macam makan kat rumah awak dulu. Boleh tolong betulkan @ tambah apa2 yang tertinggal dalam resipi ni tak!
Air asam tu ada isi belacan tak. Lupa nak tangkap gambar air asam tu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
aa'ah letak belacan sikit,yg lain 2 same jer....p'cubaan yg baik...teruskan usaha..
Post a Comment