Thursday, February 24, 2011

Ikan Makeral Goreng



Ikan Makeral batik ini adalah satu-satunya ikan yang hampir sama dengan ikan kembong. Waktu di Stockholm dulu ikan kembung sejuk beku senang nak dapat sebab ada kedai Thai. Bekalan ikan, sayur-sayur dan buah-buahan yang biasa dengan selera orang Melayu diterbangkan khas dari Thailand. Di Moscow barang-barang ini ada tetapi agak susah untuk pergi ke kedai yang menjual barang tersebut memandangkan trafik yang tak pernah surut siang dan malam. Setakat ini belum jumpa ikan kembung di Moscow.
Oleh itu suka atau tidak makan jugaklah ikan makeral batik ni.
Cara untuk menghilangkan hanyirnya apabila digoreng saya gunakan stail orang2 pantai timur.

Bahan-bahan:

4 ekor ikan makeral batik. (potong ikut suka)
7 keping asam gelugur/keping
Sedikit garam
Air untuk merebus
Minyak untuk mengoreng

Cara:
1. Basuh ikan dengan air garam @ cuka @ tepung gandum. Tujuannya untuk mengurangkan rasa dan bau hanyir ikan.
2. Masukan ikan, asam gelugur/keping , garam kedalam periuk.
3. Masukkan air sehingga ikan tenggelam @ air separas ikan dan rebus sehingga air agak kering dan ikan lembut.
4. Toskan ikan.
5. Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah direbus sehingga garing.
6. Angkat dan sedia untuk dimakan bersama nasi putih.
7. Bagi sesiapa yang suka pedas boleh membuat sambal tumis dan masukkan ikan makeral yang telah digoreng tadi.

Masak Rempah Hati Lembu



Resipi masak hati lembu ni saya ambil daripada MyResipi, kalau tak silap resipi Deana, tetapi saya tambah sikit bahan-bahanya.


Bahan-bahan:
1 kg hati lembu – dicuci dgn tepung gamdum @ cuka @ garam untuk hilangkan bau hanyir dan digaul bersama serbuk kunyit/kunyit hidup lagi sedap dan garam.
Goreng hati dengan minyak yang sedikit. Goreng hingga hampir masak.
2 biji bawang besar*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis*
* diblend bersama/kisar
2 batang serai – diketuk @ dipotong serong
Daun kari ikut suka banyak mana nak letak
2 sudu besar penuh rempah kari daging @ rempah kerutup
Lada giling ikut citarasa masing2 nak letak banyak mana
2 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Daun limau purut
Asam keping 3 keping @ air asam jawa
Garam, gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1.Panaskan kuali, masukkan daun kari dan goreng hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, tumis sehingga wangi dan garing.
2.Masukkan serai, rempah kari dan cili giling kacau sehingga garing atau nampak berminyak. Boleh tambah air jika anda rasa rempah kari belum benar2 masak, biarkan air agak kering. Masukkan daun limau purut dan asam keping.
3.Masukkan hati yg telah siap digoreng terlebih dahulu tadi dan kacau sebati , jika terlalu kering tambahkan air dan pastikan hati sebati dan digaul rata ,masukkan pula kerisik. Jika inginkan sedikit kuah jangan masak terlalu kering.Jika menggunakan asam jawa boleh masukkan air asam jawa mengantikan air biasa.
4.Akhir sekali masukkan gula, garam mengikut citarasa masing-masing.

Nota: Masak hati ini seakan2 masakan rendang hati. Boleh gantikan rempah kari dengan rempah rendang segera atau kerutup.

Selamat Mencuba.

Wednesday, February 9, 2011

Ayam Madu Mamak



Resipi Ayam Madu Mamak ini saya copy dan paste daripada blog katering dan restoren. Mintak halal ya. Apabila Ayam Madu Mamak ini siap dimasak rupanya agak gelap, saya menyangka rupanya merah macam kat kedai mamak yang saya selalu makan tu.Rasa Ayam Masak Madu ini ramai yang kata sedap sebab saya masak ayam ini semasa majlis perpisahan seorang kawan. Jadi ramailah tester resipi ini. Sesiapa yang ingin mencuba silakanlah.

Resipi copy n paste daripada Blog Perniagaan Katering dan Restoren. Maaf tak pandai nak buat link ke blog tersebut.

Bahan-Bahan:
1. 1 Ekor ayam 1.6kg – 1.8kg di potong 10.Bersihkan dan sedia untuk goreng.
2. 250 gm buah kurma (buang bijinya dan kisar dengan sedikit air).
3. 100gm buah kismis.
4. 50gm buah jagus.
5. 2 sudu besar gula pasir.
6. 1 sudu besar serbuk cili.
7. 1 susu besar Jintan putih.
8. 1 sudu besar Jintan manis.
9. 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis. (Tumbukan kayu manis dan kisar kering).
10. Buah pelaga 5-7 biji, Cengkih 5, Bunga lawang 5.
11. Daun pandan satu helai (potong dalam 2-3 inchi)
12. Kisaran halia (2in.) + Bawang besar 2 biji + bawang putih 5-7 ulas)
13. Bawang goreng dan daun pudina untuk taburkan diatas hidangan.
14. Hirisan bawang besar i biji (besar).
15. Minyak masak dan garam untuk secukup rasa.
1. Bersihkan ketulan ayam, masukan kunyit dan garam(sedikit) dan goreng.Gorengan tidak perlu garing atau terlalu lama cukup kadar masak 3/4 sahaja.Asingkan..
2. Panaskan kuali dam masukkan minyak tiga sudu besar. Gorengkan biji jagis dan kismis dalam api yang sederhana. jangan hanguskan gorengan ini. Asingkan gorengan ini.
3. Tambahkan satu sudu besar minyak dan masukkan buah pelaga, cengkih dan bunga lawang. Apabila kelurkanbau yang harum masukkan hirisan bawang dn daun pandan. Apabila hirisan bawang mengeluarkan bau yang harum masukkan bahan kisaran Bawang+Halia + bawang putih.
4. Apabila gorengan nimengeluarkan haruaman masukan serbuk cili, serbuk jintan putih dan manis, serbuk kayu manis. Kacau rata campuran ini apabila campuran ini keluarkan sekali lagi bau yang harum masukan kisaran buah kurma dan gula pasir.Biarkan campuran ini masak seketika dan perlu tentukan likatan yang diperlukan.Sekiranya terlalu likat bolehlah campurkan sedikit air. Kuah ini perlu mendidih sekiranya air dimasukan.Masukan garam yang sederhana.
5. Masukkan ayam yang telah sedia digoreng kacau serata supaya kuah berempah ini dapat serap kedalam isi ayam. Kecilkan api dapur dan masukan Buah ganjus dan kismis yang telah goreng.Kacau serata.
6. Keluarkan dari kuali dan hidangkan.Curahkan sedikit madu keatas hidangan ayam.Taburkan bawang goreng (tersedia) dan daun pudina di atas hidangan tersebut (boleh juga di hiaskan dgn cili merah)

Spaghetti Goreng



Inilah antara menu bekalan anak2 saya ke sekolah. Kebetulan spaghetti goreng ini digemari juga oleh kawan-kawan disekolah mereka. Jadi keraplah saya membuat spaghetti goreng ini .

Bahan-nahan:

1 bungkus spaghetti 500gm. (apa2 jenama) Rebus sehingga lembut dan toskan.
300 gm daging. Rebus sehingga lembut dan agak kering airnya (potong nipis2)
1 biji bawang besar - hiris nipis
4 ulas bawang putih - hiris nipis/ketuk
1 sudu besar cili giling atau ikut citarasa masing2
1 mangkuk taugeh ( biasa saya isi satu pek yg 200 gm) nak isi sayur2 lain pun boleh seperti kubis bulat, bunga kubis, brokoli, bayam hijau atau sayur2 sejuk beku dll.Kat sini sawi tak ada.
2 batang daun bawang - potong ikut suka masing2( biasa saya isi lebih)
Minyak untuk menumis
Kicap pekat , garam , gula sos tiram dan sos cili jika suka.

Cara:

1. Panaskan minyak , tumis bawang besar, bawang putih dan lada sehingga bawang layu dan naik bau.
2.Masukkan daging rebus yang telah dihiris, kacau rata. Masukkan kicap, sos tiram, sos cili kacau rata. Masukkan air rebusan daging jika ingin spaghetti yang agak basah.
3. Masukkan spaghetti gaul rata, masukkan sayur/taugeh, daun bawang kacau rata. Tambah kicap, sos, garam gula mengikut citarasa masing2.
4. Apabila spaghetti sudah rata dengan semua bahan2 bolehlah diangkat, hidangkan panas2. Boleh tambah telur goreng mata kerbau jika suka.

Selamat Mencuba.

Kek Kurma



Resipi asal daripada My Resipi cuma ada sedikit penambahan bahan2.

Bahan-bahan:


4 biji telur
200 gm butter atau margerin
1 cawan gula
2 cawan kurma (dibuang biji)
3/4 cawan susu segar suam
Kurma direndam didalam susu segar suam sehingga lembut dan di kisar atau dilecek sehingga halus.
2 cawan tepung gandum serbaguna (saya gunakan tepung gandum yang telah ada serbuk penaik)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara
1.Pukul gula dengan butter /marjerin hingga kembang.
2.Masukkan telur,pukul lagi hingga sebati.
3.Setelah itu, masukkan tepung,kurma yang telah dikisar/lecek ,baking powder,soda bikarbonat dan esen.
4.Gaul sebati dan tuang dlm acuan pembakar.
5.Bakar kek selama 30- 45 minit pada suhu 180 darjah atau sehingga masak.

Apabila masak Kek Kurma ini agak lembab. Bagi yang tidak suka manis kurangkan sukatan gula kerana manis kurma sudah memadai.

Selamt Mencuba.